FOTOGRAFIA LOCURILOR ABANDONATE – SPECIALITATEA LUI CRISTIAN LIPOVAN

Discovery România a stat de vorbă cu Cristian Lipovan, un fotograf talentat cu o pasiune specială pentru locuri abandonate. A fost de două ori la Cernobîl, iar în ultima lui excursie a vizitat o biserică specială de lângă Praga. Interesant, nu?

Discovery România: Salut. Spune-ne câteva cuvinte despre tine și pasiunea ta.

Cristian Lipovan: Mă numesc Cristian Lipovan, sunt un fotograf din Cluj-Napoca pasionat de explorarea și fotografierea locurilor abandonate. Sunt o persoană activă, iubesc natura, muzica și cam tot ce se poate numi artă. Sunt mereu pus pe drumuri, transformând fiecare clipă în ceva ce mă fascinează. În urmă cu 5 ani am pus bazele proiectului PLACES SUFFERING care m-a provocat la maximum, declasându-mi adrenalina de fiecare dată când intru într-un loc în care la prima vedere nu pare foarte primitor, ba chiar destul de înspăimântător. Mă fascinează ideea de a intra in clădiri abandonate, de a le afla poveștile de dincolo de ușile închise, ce s-a întâmplat acolo și din ce motive au fost abandonate acele clădiri.

Proiectul tău de fotografie are o temă foarte nișată. Cum ai ajuns la a face asemenea poze?

În multele mele ieșiri la fotografiat în natură dădeam mai tot timpul peste câte o casă țărănească abandonată care îmi lăsa așa un sentiment ciudat. Când intram în ele parcă mă întorceam în timp, încercam să-mi imaginez acele vremuri, să simt trăirile bunicilor, părinților, copiilor care au locuit acolo. Apoi am zis, „cum ar fi dacă aș începe să fotografiez aceste ’scenete’ găsite în astfel de locuri”. Așa a început totul. Zilnic petreceam ore întregi pe Internet căutând informații despre clădiri abandonate ajungând să explorez zeci sau poate chiar sute de astfel de clădiri, de la case țărănești cu acoperiș de paie, la vile, conace, hoteluri, fabrici, biserici, cripte, castele, penitenciare, cazinouri, școli, spitale ori parcuri de distracții.

De curând ai vizitat Cehia și o biserică specială de acolo. Spune-ne cum ai aflat despre ea și unde se află.

Da, am fotografiat câteva biserici abandonate foarte interesante în Cehia, dar aceasta a fost cea mai impresionantă. Am aflat de ea întâmplător, într-o revistă, nu era nimic detaliat. Am apelat la câțiva prieteni virtuali din alte țări care practică același gen de fotografie și așa am reușit să dau peste misterioasa biserică.

Aflată într-un mic sat la câțiva zeci de kilometri de Praga stă timidă undeva în capătul satului, ascunsă de copacii bătrâni și înalți ai cimitirului, abandonat și el. Biserica a fost construită în secolul al XIII lea, în stil baroc, iar de-a lungul timpului a suferit mai multe distrugeri și chiar jafuri, a fost furat tot din ea, de la picturi și obiecte religioase, până la statui. Chiar și clopotul și ceasul din turn, au căzut victime vandalismului. Figurile fantomatice sunt lucrarea de diplomă a unui student la arte și reprezintă fantomele germanilor care locuiau în acel sat înainte de-al Doilea Război Mondial și care mergeau permanent în această biserică să se roage. În anul 1968 biserica a fost abandonată de localnici după ce tavanul și o parte a acoperișului s-au prăbușit în timpul unei slujbe funerare, iar de atunci i-a rămas numele de „Ghost Church”.

Care sunt criteriile după care îți alegi un loc în care să faci poze? Cum le selectezi?

Sunt multe criterii dar cele mai importante pentru mine sunt să fie în primul rând cât mai impresionante, cu multe lucruri lăsate la voia întâmplării, să poată scrie o poveste prin fotografiile pe care le fac acolo, nu doar pereți goi scriși cu graffitti. Apoi caut să vad cât de riscant e să explorez locul și dacă merită efortul, dar nici nu prea îmi plac cele în care accesul este foarte ușor și poate intra oricine, de obicei cele care sunt ușor accesibile sunt și vandalizate.

Cum te pregătești pentru a fotografia aceste locuri? În ce fel te documentezi înaintea ajungerii tale acolo?

Având în vedere că în majoritatea locurilor merg singur, mă documentez foarte bine înainte și sunt foarte precaut. Este destul de riscant mai ales când dau peste locații în stare gravă de degradare. Majoritatea locurilor le explorez ilegal. Intru, fac fotografii și ies afară, fără a distruge ceva sau a lua ceva. Las doar pașii, iau doar fotografii, regula de aur!

Care ar fi locurile în care ai fost care te-au impresionat cel mai mult de-a lungul timpului? Dar cele în care ai făcut cele mai impresionante fotografii?

Unul dintre cele mai fotogenice locuri din lume dar și cel mai dramatic este Cernobîlul. Expedițiile mele acolo m-au făcut să apreciez mult mai mult lucrurile și oamenii din jurul meu. Tot aici am făcut o fotografie care a ieșit câștigătoare la categoria OPEN din cadrul competiției Fotograful Anului în România.

Ai anumite locuri în care dorești neapărat să ajungi în viitor? Care ar fi acestea?

Da, evident. În aprilie 2019 mă reîntorc la Cernobîl pentru a treia oară, organizez tura foto acolo cu fotografi care vor o altfel de aventură, apoi urmează să explorez Fukushyma și Hashyma, doua orașe complet abandonate din Japonia, iar după aceea un cosmodrom rusesc din Kazakstan. Acestea ar fi câteva locații importante din listă, bineînțeles plus multe alte locuri superbe abandonate.

Ce fel de efecte au locurile vizitate asupra ta? Ce simți când te afli într-un loc părăsit? Există elemente ale fricii sau ceva similar care pot interveni în munca ta?

Bineînțeles. O doză bună de adrenalină se descarcă în momentul în care intru singur prin cine știe ce beciuri întunecate cu miros înțepător de degradare sau, cum am intrat de curând, într-un institut de zootehnie unde era plin de animale împăiate. Aveam impresia că sunt urmărit mai tot timpul de cineva. Până la urmă asta caut, să simt aventura, totul face parte din ea.

Ai exemple de întâmplări neașteptate prin care ai trecut într-una din experiențele sale?

Nu am niciun fel de gând că aș putea întâlni vreodată, nu știu, o fantomă sau ceva spirite, nu cred în așa ceva și probabil de aceea nu am aceasta teamă. Însă cea mai mare teamă a mea e să nu dau peste oameni fără casă care nu știi cum reacționează când te întâlnești față-n-față cu ei, mai ales că ei caută locuri de genul acesta. Am întâlnit o singură dată unul, care a fost ok, chiar l-am ajutat cu bani. Au mai fost momente când m-am speriat când în liniștea deplină o pisică a sărit dintre lucruri, ori s-au trântit geamurile de la vânt, dar mai mult nimic, poate sunt eu mai norocos.

Află mai multe despre Cristian Lipovan și proiectul său accesând site-ul placessuffering.com sau urmărește pagina de Facebook Places Suffering