Maramureș, destinație de Civic Break

Când ne uităm pe ofertele agențiilor de turism, tindem să alegem mereu din același destinații. Fie că e un City Break în străinătate, o vacanța pe Valea Prahovei sau câteva zile pe litoralul românesc, de fiecare dată se întâmplă la fel. Dincolo de locurile ultra cunoscute, există în țara noastră destinații fantastice, pe care oameni și organizații pasionate încearcă să le conserve și să le facă cunoscute. Noi numic aceste excursii Civic Break-uri, pentru că dincolo de mâncare bună și peisaje cu multe like-uri pe social media, ele aduc și un mare bagaj de responsabilitate și civism.

Destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureș este așezată între râurile Mara și Cosău și cuprinde 12 sate, vegheate de deasupra de creasta stâncoasă. Asociaţia EcoLogic, custode al sitului Natura 2000 Gutâi – Creasta Cocoşului, a încercat de-a lungul timpului să reducă presiunile antropice din zonă, încurajând proprietarii și autoritățile să meargă pe calea unui turism rural, sustenabil și responsabil.

Proiectul „Dezvoltarea destinației de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului” a urmărit ridicarea calității serviciilor turistice, promovarea zonei, dezvoltarea și asumarea unei politici de mediu locale.

Una din realizările proiectului a fost integrarea meșteșugarilor din sate în oferta turistică. Aceștia sunt din ce în ce mai puţin motivaţi să-și continue activitatea, fie pentru că nu au acces la piață sau pentru că produsele lor nu au parte de mediatizare. Vorbind cu turiștii, asociaţia a descoperit că, decât să cumpere produse dintr-un magazin sătesc, mulţi preferau să viziteze atelierele, să aibă parte de o introducere în artizanatul local. Drept urmare, 20 de meșteșugari din Breb, Budești, Călinești şi Sârbi au acceptat ca atelierele lor să fie semnalizate.

Schimbări s-au produs şi în viețile administratorilor de pensiuni. 25 dintre ei au fost instruiți în practici ale turismului responsabil, în cadrul unor cursuri dedicate.

„Cam 200 de criterii. 200 de lucruri trebuie să facă altfel”, spune râzând Edit Pop, coordonatoarea proiectului, despre condiţiile pe care trebuie să le întrunească un proprietar de pensiune ecoturistică. „Este o asumare destul de mare.” Proprietarii trebuie să țină cont de aspecte care ţin de management, dar şi de utilizarea responsabilă a resurselor: curent, apă, încadrarea în peisaj, gestiunea deşeurilor sau amprenta de carbon. „Toate se traduc în niște măsuri foarte concrete”, spune Edit, cum ar fi instalarea de dușuri economizoare sau lipirea de mesaje privind scoaterea din priză a televizorului.

Irina Oancea și soțul ei au deschis Pensiunea Irina Desești în 2006, cu trei camere. Irina simte că a avut multe de învățat la cursurile organizate de asociaţie. În bucătărie, folosesc în prezent numai produse de la gospodării şi ferme micuţe din zonă. Dacă vor, turiștii pot închiria de la ei biciclete cu care să exploreze zona. „Am văzut că este un lucru foarte important pentru sportivi, pentru tineri, pentru străinii care chiar vor să meargă pe drumul verde să-l vadă, nu să meargă cu mașina”, spune Irina. „O fost un serviciu în plus de a aduce oameni în zonă, şi o altă clasă de oameni, care doresc să ne cunoască Maramureșul cu adevărat.”

EcoLogic nu a lucrat numai cu furnizorii de servicii, ci și cu consilierii locali. „A fost o muncă până toată lumea a înțeles ce înseamnă de fapt ecoturism”, spune Edit. Mai întâi i-au informat pe toţi despre cum trebuie să fie o zonă în care se desfăşoară astfel de activități, pentru a întruni cerinţele unor turiști care știu exact ce caută. Apoi au dezvoltat împreună cu ei niște măsuri care au fost asumate de consiliile locale și pentru implementarea cărora s-au alocat și bani.

În prezent, destinația are 11 pensiuni ecocertificate, Pensiunea Irina fiind una dintre ele. Acum au opt camere și Irina spune că nu vor să se mai extindă. Vor să se concentreze, mai degrabă, pe oferirea de servicii cât mai bune.

Proiectul asociației EcoLogic este finanțat prin Fondul ONG, parte a Granturilor Spațiului Economic European 2009 – 2013. În total, 390 de proiecte au fost finanțate în cadrul acestui program, despre care se găsesc mai multe detalii aici. Ca asociația EcoLogic mai sunt mulții alții care un înteles că implicarea societății civile este absolut necesară pentru a construi o Românie cu adevărat responsabilă. Vino să îi cunoști la ONGFest Civic Break, cel mai amplu eveniment al organizațiilor neguvernamentale din România. Pe 17 și 18 iunie, Parcul Herăstrău din București devine locul în care, într-o atmosferă de vacanță, fiecare vizitator pleacă într-o călătorie interactivă pe drumul celor mai importante cauze din țara noastră.