Siguranța pe munte: Ce punem în rucsac

După ce acum câteva episoade am povestit despre cum îți alegi și cum porți corect rucsacul, hai să vedem astăzi ce ar trebui să nu lipsească din rucsacul niciunui monagnard, indiferent de sezon. N-o să vorbim despre ce îmbrăcăminte să-ți iei cu tine într-o tură de munte; evident, te îmbraci potrivit vremii și sezonului în care te afli. Vei vedea că sunt lucruri care au legătură, în principal, cu supraviețuirea și cu siguranța pe munte, dar nu numai.

Ce am eu în rucsac în acest moment?

În primul rând, trusa medicală. Fiecare om care merge pe munte, indiferent că participă la o tură între prieteni sau la una ghidată, indiferent că e o tură de o zi sau una mai lungă, trebuie să aibă la el un minimum de medicamente. Ce înseamnă asta? Analgezice, antiinflamatoare, feșe sterile, leucoplast, o sticluță de apă oxigenată, o fașă elastică pentru entorse/luxații, medicamente pentru răceală, medicamente pentru stomac, niște plasturi împotriva bășicilor provocate de încălțăminte. De ce spun că fiecare trebuie să aibă propria trusă medicală? Pentru că, în România, legislația nu permite unui ghid montan să dea medicamente unui client, singurii care pot face acest lucru sunt medicii și farmaciștii.

Apoi, apa. Am explicat de la începutul acestei campanii cât de important este să beți apă suficientă pe munte. O hidratare corectă vă poate feri de afecțiuni ca durerile de cap sau crampele musculare, așa că mai bine previi decât să tratezi.

Folia de supraviețuire îți poate salva viața, de aceea este imperios necesar să o iei cu tine. E ușoară, e ieftină, e mică, deci nu există niciun motiv să-ți lipsească din rucsac. Te salvează de arșiță, de frig și chiar de ploaie.

Frontala este foarte utilă, pentru că s-ar putea ca turele să nu se termine întotdeauna când ne-am programat noi, iar o noapte în pădure pe întuneric nu este o experiență foarte fericită. Eu am întotdeauna în rucsac și baterii de rezervă. Alege o lenternă frontală, care se fixează pe cap/cască, nu o lanternă clasică, pentru că ai nevoie de mâini pentru alte lucruri.

Ochelarii de soare sunt extrem de importanți atât vara, cât și iarna. Încercă să-ți iei niște ochelari de soare cu grad mare de protecție la ultraviolete, pentru că la altitudine aceste raze sunt mult mai puternice decât la nivelul mării și îți pot dăuna. În plus, pe timpul iernii, albul zăpezii reflectă lumina soarelui și îți poate provoca chiar și orbire temporară. Nu uita husa de protecție a ochelarilor; nu vreți să-i bagi în capacul rucsacului de unde să-i scoți cu lentilele zgâriate!

Crema de protecție solară este la fel de importantă și iarna, și vara. Așa cum spuneam mai sus, razele UV sunt mult mai puternice pe munte, de aceea e vital să te ferești de arsurile solare ale pielii sau ale buzelor.

Un briceag multifuncțional și câțiva metri de șnur te pot salva din multe situații neprevăzute care pot apărea pe munte. La fel, o brichetă. Mai există și varianta amnarului cu magneziu, dar acesta e util doar dacă știi să-l și folosești. Ce mai am eu în rucsac tot timpul și m-a ajutat de multe ori să trec peste diverse situații este niște duct tape, sau banda adezivă gen scotch. Nu trebuie să cari cu tine o rolă întreagă, sunt de ajuns doi-trei metri înfășurați pe un pachet de șervețele, spre exemplu.

Un telefon mobil e vital, pentru a putea apela ajutorul în caz de urgență. Pentru că știm cât (nu)ține bateria unui smartphone, mai ales dacă suntem în zone cu semnal slab, eu am tot timpul cu mine și o mică baterie externă, un power bank.

Pentru că, așa cum spuneam mai sus despre frontală, știm când începe o tură dar nu, neapărat, și când se termină, e bine să aveți în rucsac un mic kit de nutriție de urgență, adică o tabletă de glucoză și unul-două geluri energizante.

În sfârșit, pentru că sunt ghid montan și siguranța clienților este foarte importană, întotdeauna am cu mine un spray împotriva urșilor. Nu e obligatoriu să-l aveți cu voi, dar e util chiar și în cazuri mai des întâlnite cum ar fi întâlnirea cu niște câini de stână nervoși.

În final, știu, ai putea spune că toate cele de mai sus adaugă greutate rucsacului pe care îl cari pe munte. Ți-aș răspunde că dacă siguranța și chiar viața noastră depinde de un kilogram de echipament în plus, ar fi bine să-l cărăm!